sâmbătă, 1 august 2009

10 zile pe Amazon

Din Tabatinga, de la intrarea in Brazilia, si pana in Belem, la varsarea in Atlantic, Amazonul parcurge 3100 de km prin padurea tropicala cea mai mare din lume. Distantele intre asezarile umane sunt aici foarte mari, iar transportul nu este foarte bine pus la punct. Uneori se poate calatori intre orasele mai mari cu barci rapide, insa de cele mai multe ori iti pui hamacul intr-o barca mai mare si mai inceata si-ti petreci timpul citind, fotografiind intrarile vaporului in diferite porturi de pe drum sau privind rasariturile si apusurile peste jungla amazoniana.

Itapuranga III, vasul cu care am calatorit de la Tabatinga la Manaus

Comfort categoria I

Rasaritul din prima zi, care a fost si cel mai frumos dintre toate

Rasarituri din zilele urmatoare

Padurea tropicala, un peisaj constant de-a lungul calatoriei pe Amazon

Opriri in porturile amazoniene

Pe vapor

Apusuri

Uneori rutina este intrerupta de mici accidente: scandaluri la bord pentru locuri de hamac sau daca esti cu adevarat "norocos" poti sa ramai intepenit cu barca intr-un banc de nisip pentru cateva ore.

Operatiunea "Deztepenirea"

Orasele de pe drum sunt de obicei calduroase, murdare si pline de agitatie . Dintre ele, cel mai mare, Manaus mai pastreaza urme ale gloriei din timpul boom-ului cauciucului. Cladirea teatrului, Teatro Amazonas, datand din acea perioada, e o cladire surprinzatoare in mijlocul junglei amazoniene.

Teatro Amazonas

In interior, la Festivalul Amazonas Jazz

Portul Manaus

La 10 km de Manaus, Rio Negro si Rio Solimoes (Amazonas din Peru) se intalnesc pentru a forma pentru a doua oara raul Amazon. Raurile au culori diferite si nu se amesteca imediat, intalnirea lor inspirand un model folosit in Brazilia de la Manaus si pana pe plaja Copacabana din Rio.


Monotonia apelor intunecate ale fluviului e intrerupta de cate un loc surprinzator ca Alter do Chao, aflat in apropierea orasului Santarem. Locul este poreclit un pic exagerat Caraibele Amazonului, pentru apa mai limpede de aici si pentru plajele cu nisip alb.


Tot schimband vapoare ca sa ajungem mai repede la Belem, am ajuns si in Macapa, orasul brazilian prin care trece Ecuatorul, si nu am putut rezista tentatiei de a ne fotografia cu un picior in fiecare emisfera. Cum brazilienii sunt obsedati de fotbal, au construit si un teren in care linia de mijloc e chiar Ecuatorul :)


Dupa 10 zile, 5 vapoare si multe nopti petrecute in hamac, am ajuns in Belem, locul de unde putem sa schimbam in sfarsit mijlocul de transport din vapor in autobuz.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu