marți, 24 februarie 2009

Bom Carnaval!

In Rio (ca si in alte orase mari din Brazilia) e oficial Carnaval:)

Carnavalul e o traditie foarte veche aici si are ca pretext sarbatorirea ultimelor zile inainte de inceperea postului Pastelui. Cum timp de 40 de zile urmeaza (teoretic) abstinenta de la placerile "lumesti", ideea e sa iti faci acum o rezerva de "pacate":)

Spectacolul carnavalului se invarte in jurul scolilor de samba, cele mai cunoscute fiind cele din favele: Mangueira, Vila Isabel, Mocidade Independente, Beija Flor, Imperatriz Leopoldinese; exista un grup de 12 scoli mari care participa la defilarile de pe Sambodrom (construit special in 1984 in centrul orasului).

In Rio, 6 scoli defileaza duminica noapte, iar restul de 6 luni, fiecare scoala avand la dispozitie 82 de minute (!) pentru a incanta publicul. Pe lungimea de peste jumatate de kilometru a Sambodromului trec pe rand maestrul de ceremonii, sute de dansatori costumati, 6 - 8 care alegorice gigantice, cantaretii de samba si raihnas da bateria - celebrele dansatoare de samba.



Scoala Imperio Serrano



Scoala Grande Rio



Scoala Grande Rio


Scoala Vila Isabel - preferata noastra :)

Interesant este ca fiecare scoala isi alege o tema de defilare si tot spectacolul trebuie sa fie in concordanta cu tema aleasa. Juriul puncteaza totul: culorile alese, costumele, creativitatea, originalitatea, gratia dansatoarelor, etc.

Temele de anul asta au fost variate: de la cele "clasice" (dragostea, formarea poporului brazilian, misterele marii) pana la cele mai "exotice": baia si efectele sale benefice asupra corpului si sufletului, curiozitatea umana sau biocombustibilul (Viradouro a facut un car alegoric despre protocolul de la Kyoto...).

La finalul celor doua zile, in functie de notele primite, una din scoli este campioana, in timp ce ultima clasata va "retrograda", urmand ca la anul o alta scoala sa ii ia locul (exista si calificari:) ).

Mi s-a parut extraordinar la Sambodrom, dar poate deveni cam plictisitor pentru ca defilarile dureaza foarte mult. Dupa 3 defilari, adica dupa 4 ore de stat in acelasi loc, am plecat spre casa. Cel mai deranjant este faptul ca fiecare scoala canta aceeasi melodie in mod repetat in defilarii sale.

Desi spectacolul de la Sambodrom e grandios, carnavalul nu inseamna numai defilari. Incepand cam cu o saptamana inainte, se fac multe petreceri de strada, numite blocos la care poate sa participe orcine. Unele au traditie de 80 de ani si se stie ora si locul de incepere, in timp ce altele sunt spontane. Toate presupun multa samba, costume si o aglomeratie de nedescris: petrecareti, vanzatori ambulanti, cateodata masini (pentru ca circulatia nu e oprita mereu in mod oficial).


Bloco Bola Preta, in Cinelandia

Bloco Bola Preta

In preajma carnavalului multa lume se costumeaza si nu e ciudat sa vezi oameni mascati in metrou sau autobuz, ducandu-se la un bloco. Din cate am vazut e foarte popular printre barbati sa se costumeze in femei, dar exista si unele costume (numite fantasia) foarte elaborate.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu