marți, 10 martie 2009

Despre favele si cersetori

Inainte sa venim in Brazilia, am citit multe lucruri despre favele, cartierele sarace din Brazilia, cele mai multe fiind destul de neplacute: trafic de droguri, crime, executii, rapiri si schimburi de focuri regulate cu politia. Desi adevarate, aceste povesti nu spun tot despre aceste locuri.

Din punct de vedere istoric, favelele au inceput sa apara in orasele mai dezvoltate din sud (Rio si Sao Paolo) prin emigrarea sclavilor negri eliberati, din nordul tarii. Acum majoritatea sunt locuri unde nu exista servicii de baza ca apa curenta, spitale, scoli sau unitati de politie. In ciuda acestor neajunsuri, multe sunt comunitati normale, locuitorii au slujbe, televizor, card de credit, insa nu si suficienti bani pentru a se muta de acolo. In alte locuri, lipsa politiei a permis raspandirea traficantilor de droguri care practic conduc respectivele comunitati.

Una dintre cele peste 100 de favele din Rio. Cea mai mare, Rocinha, are 120 de mii de locuitori

Noi am vazut favelele doar de departe in Rio si deloc in Sao Paolo, acestea fiind la periferie. Pentru noi mai socant decat favelele a fost numarul mare de cersetori. Pe langa cersetorii de aici, cersetorii din Romania par bogati. Ii vezi, dormind in mijlocul trotuarului sub soare, la 35de grade, cu un tricou si pantaloni scurti si toata lumea trece pe langa ei fara o privire. Problema e ca nici nu e prea mult de facut. In Romania, ai da poate un leu sau doi si te-ai simti poate mai bine. Aici nu e un singur om, sunt 5-10, in unele locuri chiar si mai multi, care desi nu sunt nici periculosi , nici foarte insistenti (daca le spui o data nu, pleaca), cu siguranta nu lasa o impresie foarte buna, ca sa nu punem la socoteala mirosul din anumite locuri.

Probabil ca studiile nu mint cand spun ca Brazilia e tara cu nivelul cel mai inalt de inegalitate sociala din lume.

Favela vazuta de pe Copacabana


Un pic mai departe Copacabana Palace, locul celor bogati si faimosi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu