luni, 14 iunie 2010

Guatemala

Dupa Belize, a urmat Guatemala. Imediat ce am trecut granita, a inceput sa ploua si nu a mai fost vreo zi petrecuta aici in care sa nu fie ploaie. Eu citisem ca sezonul ploios in America Centrala inseamna o ora de ploaie la pranz in fiecare zi, dar ne-am dat seama in curand ca acestea erau doar povesti. In Guatemala, cand ploua, ploua, daca ai noroc poate se opreste pentru o ora pe zi. Vremea ne-a stricat un pic si planurile; am plecat din Guatemala cu trei zile mai devreme, decizie inspirata pentru ca imediat dupa noi a venit uraganul Agatha.

Se pare, de altfel, ca nu a fost o perioada prea buna pentru a vizita Guatemala, deoarece, cu cateva zile inainte de uragan, a erupt si vulcanul Pacaya, unul dintre cei trei vulcani activi ai tarii.

In afara de ploaie si cateva tepe turistice (la Tikal, turisti straini dau cam 20 de dolari de vreo 6 ori mai mult ca localnici), lucrurile au mers destul de bine. Ruinele de la Tikal sunt extraordinare, orasul colonial Antigua, fosta capitala a Americii Centrale in timpul spaniolilor a fost o surpriza placuta, poate doar Lago de Atitlan, locul de la care aveam cele mai mari asteptari, a fost o mica dezamagire (ploaia si-a spus cuvantul din nou).

Pentru a completa experienta guatemaleza trebuie aminitite drumurile cu autobuzele locale, numite de localnici "camionetas" si de turisti "chicken buses", pentru ca printre pasagerii inghesuiti cate trei pe o banca proiecata sa gazduiasca doi scolari americani (de obicei busurile astea au fost autobuze scolare in America), mai gasesti si cate o gaina.

Guatemala e o tara pitoreasca, cu oameni foarte primitori (la urma urmei esti o gaina buna de jumulit), cu locuri frumoase, care probabil sunt mult mai frumoase fara ploaie.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu