miercuri, 10 iunie 2009

Potosi si Sucre

Dupa experienta Uyuni, cu greu se putea mai rau. Desi mai interesante si mai frumoase, urmatoarele orase in care am fost, Potosi si Sucre, nu au ridicat cu mult standardele pentru orasele boliviene. Aflate la inaltimi foarte mari, Potosi la 4070 m si Sucre la 2800 m, ambele sunt orase foarte poluate de fumul inecacios al masinilor si microbuzelor japoneze, care par toate la mana a doua. Turistii vin insa aici pentru arhitectura coloniala, bine conservata din centrul oraselor.

Dintre cele doua, Potosi are o istorie mai interesanta, in timp ce Sucre are avantajul unei clime mai normale (e mai cald :)). In timp ce Sucre are o importanta mai mare pentru istoria Boliviei, aici fiind semnata de catre Simon Bolivar declaratia de infiintare a republicii, Potosi este orasul care a avut un impact mai mare asupra istoriei lumii, unii specialisti apreciind ca argintul descoperit aici a stat la baza capitalismului. Pe scurt, legenda spune ca un indigen Diego Huallpa a descoperit argint pe Cerro Rico (Varful Bogat) in timp ce-si pastea lamele. Intr-un fel sau altul, spaniolii au aflat, iar orasul nou creat in 1541, Potosi, a ajuns sa aiba 160.000 de locuitori pe vremea in care Parisul si Londra aveau sub 100.000. Timp de trei secole, spaniolii au extras argint de aici, suficient, dupa spusele unora, sa construiasca un pod din Potosi pana in Spania. Argintul era atat de banal in Potosi, incat nobilii locali aveau pana si oala de noapte din pretiosul material. Dar cum toate lucrurile au un final, argintul s-a terminat si caderea mondiala a pretului argintului a dat ultima lovitura orasului.

Azi mai exista putini mineri care cauta, in conditii de munca foarte grele, sa dea lovitura. De-a lungul timpului insa, spaniolii au folosit un numar impresionant de sclavi pentru munca in mine. Se estimeaza ca in jur de 8 milioane de indigeni si africani au murit datorita conditiilor inumane de munca (se lucra cate o luna fara a iesi la lumina zilei) si a mediului toxic. Azi in oras au ramas doar cladirile si bisericile coloniale, martore ale maretiei apuse de demult.

Potosi:

La Moneda, cladirea unde argintul era batut in monede

Biserica San Lorenzo

Manastirea Santa Teresa

Cerro Rico

Torre de la Compaña de Jesus

Biserica San Bernando

Plaza del Estudiante

Sucre:

Simon Bolivar, care a dat si numele Boliviei

Catedrala Metropolitana

Prefectura

Strada din Sucre

Metoda traditionala de tesut

Un comentariu:

  1. Masina traditionala de tesut e un gherghef in toata regula. Ce tare...

    Ioana Patrascioiu

    RăspundețiȘtergere