sâmbătă, 9 aprilie 2011

Pe urmele puternicilor moguli, prin Agra si Fatehpur Sikri

Agra este orasul in care se afla celebrul Taj Mahal, dar, pentru ca a fost mult timp capitala imperiului mogul, tot aici se gasesc si alte vestigii cum este fortul (Agra Fort), Itmad-Ud-Daulah, cunoscut si sub numele de "Baby Taj" sau parcul Mahtab Bagh care sunt la fel de frumoase si interesante.

Dinastia mogula (a nu se confunda cu mogulii nostri) a fost intemeiata de catre Babur, despre care se zice ca era urmas atat al lui lui Ginghis Han cat si al lui Timur Lenk. Domnia sa a fost de scurta durata, intre 1526 si 1530, fiind urmat de catre Humayun. Si domnia lui Humayun a fost scurta, iar norocul lui a fost schimbator, el fiind mai intai infrant, apoi reusind sa recucereasca orasul Delhi, unde a murit dupa doar un an.

Fiul sau, Akbar, a fost cel care va mari cel mai mult imperiul mogul. In timpul domniei sale, capitala imperiului a fost mutata la Fatehpur Sikri. Aici un sfant musulman i-a prezis imparatului ca va avea un mostenitor la tron. Ceea ce, fie vorba intre noi, nu mi se pare cine stie ce viziune avand in vedere ce haremuri aveau imparatii in acea perioada. Insa, cand urmasul la tron s-a nascut, Akbar si-a construit noua sa capitala la Fatehpur. Orasul nu a avut o istorie prea indelungata. Fiind pozitionat intr-o zona arida, fara cursuri de apa, el a fost abandonat dupa moartea acestuia.




Jehangir l-a urmat pe Akbar la tron si a reusit sa mentina unitatea uriasului imperiu relativ intacta. In Agra, se afla frumosul mausoleu Itmad-Ud-Daulah, construit pentru vizirul lui Jehangir, un nobil persan care este si bunicul lui Mumtaz, cea careia ii va fi dedicat Taj-ul. Desi nu este atat de mare si impresionant ca acesta, Itmad-Ud-Daulah captiveaza prin delicatetea si frumusetea sa.




Urmatorul mogul urcat pe tron, Shah Jahan, va fi cel care va ramane cel mai cunoscut dintre moguli, viata lui fiind parca desprinsa dintr-un basm. A urcat pe tron dupa ce i-a omorat pe toti ceilalti mostenitori, apoi a construit poate cea mai frumoasa cladire din lume, Taj Mahal-ul, mausoleul construit pentru sotia sa Mumtaz, care a murit nascand cel de-al 14-lea copil al lor. Ultimii ani ai vietii si i-a petrecut in fortul din Agra, intemnitat de propriul sau fiu Aurangzeb, de unde putea doar privi din departare la magnificul monument pe care-l construise.




Cand scriam titlul "pe urmele mogulilor", nu vroiam sa spun ca daca ajungi aici te vei si simti ca un mogul sau macar ca un turist obisnuit intr-o tara obisnuita. Dar despre asta voi scrie in urmatorul post :)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu